Vandaag bezorgd 

Orchidee verzorging: de beste tips!

Van een mooie orchidee wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Maar hoe moet dat? Het is gelukkig veel makkelijker dan je denkt! Speciaal voor jou hebben we de beste tips verzameld om de bloeitijd van je orchidee makkelijk te kunnen verlengen!


Type orchideeën

Om je orchidee de juiste verzorging te geven, is het allereerst belangrijk om te weten welk type orchidee je hebt. Er bestaan twee types, namelijk epifytische of terrestrische orchideeën.

Wat zijn epifytische orchideeën?

De meest verkochte orchideeën in Nederland zijn epifytische orchideeën. Orchideeën die epifyt zijn, groeien op andere planten zonder hieraan voedsel te onttrekken. Ze wortelen niet in de grond, maar wel op de stammen en de takken van andere planten. Cattleya, vanda, phalaenopsis en dendrobium zijn orchideeën die epifyt zijn. 

Wat zijn terrestrische orchideeën?

Terrestrische orchideeën zijn aards en leven op de grond in water. Ze zijn van oorsprong tropische planten en daardoor hebben ze altijd vocht nodig zonder doordrenkt te worden in water. Aardse orchideeën zijn cymbidium, miltonia en paphiopedilum.

Hoe geef je je orchidee water?

De beste manier om je orchidee water te geven is door deze uit zijn buitenste pot te halen en de pot geheel onder te dompelen in water dat op kamertemperatuur is. Laat de plant vervolgens een half uur uitlekken en plaats hem daarna weer in de buitenste pot.

Hoeveel water hebben de orchideeën nodig?

De hoeveelheid water hangt af van het type orchidee, maar ook nog eens van het soort. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je orchidee, hebben we hieronder per soort overzichtelijk gemaakt hoeveel water ze nodig hebben.

Orchideeën die altijd vocht nodig hebben om fit te blijven (let op: dit betekent niet doordenkt met water)

Paphiopedilum
Miltonia
Cymbidium
Dontoglossum

Orchideeën die vocht nodig hebben wanneer ze groeien, maar weinig water nodig hebben buiten hun groeiperiode.

Cattleya
Oncidium
Brassia
Dendrobium

Orchideeën die in een zo’n droog mogelijke ondergrond moeten groeien en nauwelijks water nodig hebben.

Phalaenopsis
Vanda
Ascocenda

Extra handige tips voor de beste orchidee verzorging!

Zorg dat de bladeren van de orchidee niet nat worden tijdens het watergeven;

Laat geen water achter in de pot van de orchidee om rotten te voorkomen;

Zet de orchidee niet in direct zonlicht, maar liever achter een gordijn of jaloezieën;

Knip nooit de grijze wortels af, want deze essentieel voor uw orchidee;

Als de laatste bloem eraf is gevallen, kunt u de steel diagonaal afknippen, net boven het onderste knooppunt van de steel. Dit stimuleert de groei van nieuwe bloemen