Vandaag bezorgd 

Moederdag zonder moeder: 6 manieren om jezelf te troosten

Moederdag is niet voor iedereen een gelukkige dag. Omgaan met het verlies van je moeder is een van de moeilijkste uitdagingen in het leven. Zeker op een dag als moederdag kan het extra pijnlijk zijn dat je moeder er niet meer is of dat je geen contact meer met haar hebt. Ook als de relatie met je moeder niet geweldig was, kan een Moederdag zonder moeder pijn doen. Een (eerste) moederdag zonder moeder blijft een gemis.

 

Ondanks dat Moederdag pijnlijke gevoelens met zich meebrengt, is het alsnog een gelegenheid om je moeder op deze dag te eren. Als je je eenzaam of verdrietig voelt op Moederdag, zijn hier 6 manieren om ermee om te gaan.


Breng de dag door met familie of vrienden

Je beste vrienden en familieleden zullen je gevoelens begrijpen. Praat over je moeder en jullie waardevolle herinneringen. Of geniet gewoon van de aanwezigheid van vertrouwde mensen als je geen zin hebt om te praten en na te denken. Ben je liever alleen? Een dagboek bijhouden over je gevoelens kan fijn zijn om je emoties te verwerken en er controle over te krijgen.

Verwen en wees lief voor jezelf

Geef jezelf deze dag een dosis self-care, wat dat ook voor jou mag zijn. Trakteer jezelf op een dagje spa, maak een lange wandeling in de natuur, kook je favoriete maaltijd en kijk een film, ga trainen in de sportschool of bezoek je favoriete café met een goed boek. Of trakteer jezelf op een boeket prachtige bloemen voor in huis.

Schrijf een brief aan je moeder

Misschien wil je de tijd nemen om je gedachtes en gevoelens op te schrijven. Het kan helpen om het pijnlijke verlies en het overlijden van je moeder te verwerken. Schrijf op hoe je je die dag voelt om je emoties met haar te delen. Schrijven zal niet alleen helpen je gevoelens te verwerken, maar ook uiteindelijk genezen.

Vier andere moeders in je leven

Misschien zijn er andere moeders of moederfiguren in je leven aan wie je op deze dag je waardering zou willen tonen. Vier bijvoorbeeld je tante, beste vriendin, buurvrouw, schoonmoeder of zus. Laat ze zien hoeveel ze voor je betekenen en spreek je dankbaarheid uit voor hun steun.

Plan een korte trip

Een verandering in omgeving kan troost bieden en je in een nieuwe mindset brengen. Plan een korte trip tijdens Moederdag, alleen of met iemand wiens gezelschap je leuk vindt. Waar heb je altijd al naar toe willen gaan? Een stedentrip, wandelen in de bergen of lekker zonnen op het strand? Je hoeft natuurlijk niet ver te reizen om te genieten van de positieve effecten van een korte vakantie. Een uitstapje naar een plek in de buurt is even leuk.

Eer je moeder met haar favoriete bloemen

Bloemen zijn een prachtige manier om waardering en affectie te uiten. Bezoek het graf van je moeder of een andere plek die je aan je moeder doet denken, en eer haar met een boeket van haar favoriete bloemen. Liever je moeder eren vanuit huis? Bestel dan de bloemen en bezorg ze bij je thuis, en geniet ervan namens haar.

Moederdag zonder moeder teksten en quotes om haar te eren

Woorden kunnen een fijne bron van troost zijn. Hier zijn een paar teksten en uitspraken die je kunt gebruiken om je moeder te herinneren, om voor haar op te schrijven of ze kunnen gewoon troost bieden terwijl je ze leest.

"Ik kijk omhoog naar de lucht en denk aan jou."

"Mam, ik denk elke dag aan je, maar vooral vandaag. Ik mis je."

"Mama, het is nog steeds jouw dag. Fijne moederdag in de hemel."

"De banden van liefde zullen niet verbroken worden door de dood."

"Het mooiste wat een mens kan achterlaten, is een glimlach op het gezicht van degenen die aan haar denken."

"Verdriet vliegt weg op de vleugels van de tijd."

"Lieve mama ik stuur een kus naar je toe op deze dag."